Până acum, nu reieşise clar dacă într-adevăr căsătoria îi face pe oameni mai fericiţi sau dacă oamenii cu o fire mai fericită tind în mai mare măsură să fie căsătoriţi, ca urmare a faptului că felul lor de a fi le sporeşte şansele de a stabili şi menţine o astfel de relaţie.
Cercetări mai recente au indicat însă că, realmente, căsătoria determină creşterea nivelului de fericire în viaţă; la această concluzie au ajuns cercetătorii de la Bureau of Economic Research, care au revizuit literatura de specialitate, inclusiv studii la nivel naţional realizate în Marea Britanie şi un studiu internaţional – Gallup World Poll.
Iar cei mai fericiţi dintre oameni, spun autorii John F. Helliwell şi Shawn Grover, sunt cei care se căsătoresc cu cel mai bun prieten/cea mai bună prietenă.
Persoanele căsătorite sunt mai mulţumite de vieţile lor decât cele necăsătorite, chiar şi după ce rezultatul a fost ajustat pentru a ţine seama de nivelul de fericire înainte de căsătorie.
Chiar şi în al cincilea sau al şaselea deceniu de viaţă, când nivelul fericirii tinde să scadă (crescând apoi din nou mai spre bătrâneţe) – un fenomen cunoscut popular sub numele de „criza vârstei mijlocii” – căsătoria pare să aibă un efect protector.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că relaţia de prietenie dintre membrii cuplului ar putea explica relaţia aparent cauzală dintre căsătorie şi fericire. În cazul persoanelor care declarau că partenerul de viaţă le este cel mai bun prieten, efectele benefice ale căsătoriei asupra fericirii erau duble, chiar şi când se elimina contribuţia altor factori, precum vârsta, sexul, venitul, starea de sănătate şi nivelul de fericire înainte de căsătorie. Iar acest spor de fericire se înregistra şi în cazul cuplurilor care nu erau căsătorite, ci trăiau împreună.
Sursa: Science for Us